Albirea dentara – cat de eficienta este
Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dintilor ?
In mod normal, dintii de lapte sunt mai albi decat dintii definitivi. Odata cu inaintarea in varsta, dintii devin mai inchisi la culoare datorita schimbarilor care se produc in structura lor.
In plus, dintii se pot pata cu pigmenti bacterieni, din cauza alimentatiei sau datorita actiunii diverselor medicamente.
- pigmentii bacterieni vor favoriza aparitia de pete maro sau negre pe suprafata dintilor
- anumite antibiotice (de exemplu, tetraciclina) pot cauza „ingalbenirea” dintilor sau reducerea stralucirii smaltului
- dintii se pot pata sau decolora si din cauza pigmentilor alimentari : anumite legume, ceai, cafea, vin rosu etc
Fumatul cauzeaza aparitia petelor inchise la culoare in timp ce anumite defecte sau afectiuni ale smaltului (hipoplazia, fluoroza) pot conduce la ingalbenirea dintilor.
Indicatii si examinarea
Recomandarea noastra, Biodentis este ca pacientii sa efectueze un control dentar inainte de a apela la orice metoda de albire.
Numai un medic stomatolog va realiza o examinare completa ce include:
- starea generala a pacientului inclusiv prezenta anumitor alergii sau sensibilitati
- examinarea gingiilor si a tesuturilor moi din cavitatea bucala
- examinarea dintilor, a obturatiilor si lucrarilor dentare prezente
- uneori este nevoie si de una sau mai multe radiografii pentru a studia anumite detalii care nu pot fi observate la examinarea directa
Pentru a stabili culoarea dintilor pe care vrem sa-i avem, se foloseste un paletar de culori, ce ne ajuta sa alegem nuanta care ne avantajeaza cel mai mult.
Literele definesc nuanta principala:
- A : alb-galben
- B : galben
- C : gri
- D : alb-galben-gri
Cu cat cifrele sunt mai mici, nuanta este mai deschisa.
Albirea dintilor este mai putin eficienta cand nuanta de baza este gri ; ea este mai eficace in cazul dintilor „ingalbeniti”. Albirea este contraindicata daca dintii prezinta carii sau daca gingia este inflamata.
In cazuri favorabile, albirea poate schimba culoarea dintilor cu 2-3 nuante: de exemplu de la A3,5 la A2 sau A1.
Albirea nu influenteaza culoarea plombelor existente, a lucrarilor dentare sau a protezelor. Protezele se pot albi in afara cavitatii bucale folosind un agent de albire specific (care de obicei se foloseste si pentru curatarea protezelor).
Efectul albirii poate dura de la cateva luni la cativa ani si depinde de stilul de viata al fiecarui pacient. Igiena orala regulata si evitarea fumatului sau a pigmentilor alimentari pot prelungi efectul albirii.
Cum se face efectiv albirea dintilor la Biodentis
La Biodentis avem o vasta experienta in estetica dentara, de asemenea, folosim numai materiale de cea mai buna calitate, impreuna cu echipamente moderne, care. impreuna asigura un tratament eficient.
Albire se poate realiza numai de catre medicul dentist. Tehnica consta in aplicarea unui gel de albire pe suprafata dintilor care este apoi expus unui fascicul luminos (care poate fi o lampa cu halogen sau un fascicul laser).
Inainte de aplicarea gelului de albire, este important sa protejam gingia si tesuturile moi prin aplicarea de lacuri protectoare.
- tesuturile moi sunt protejate prin aplicarea unei rasini fotopolimerizabile inerte, menita sa protejeze gingia
- gelul de albire este apoi aplicat pe suprafata dintilor
- gelul de albire este expus unei surse de lumina pentru o perioada de 6-15 minute.
Albirea dentara se face la Biodentis folosind echipamente si materiale de calitate.