14mart.

Ce tip de periuta dentara sa folosim si cum sa o depozitam

A cumpara o periuta dentara nu ar trebui sa reprezinte o sarcina grea dar avand in vedere varietatea mare existenta pe piata acest lucru devine un pic mai dificil. Vom enumera cateva caracteristici generale pe care sa le avem in vedere in alegerea tipului de periuta dentara.

⦁ Consistenta perilor

Cel mai frecvent intalnim 3 tipuri de duritate a perilor : soft (moale), medium (normal, regular), firm ( hard, dur). Aceasta caracteristica se gaseste inscriptionata pe ambalajul periutei. In general folosim periute cu filamente de consistenta medie. Cele de tip soft sunt recomandate in general in afectiuni parodontale, dupa interventii chirurgicale la nivelul cavitatii bucale sau la pacientii care realizeaza un periaj agresiv (observat prin indoirea filamentelor in timpul periajului datorita aplicarii unei presiuni excesive). Desi periutele de tip hard ofera impresia unei curatari mai bune, ele pot fi periculoase ducand la leziuni dentare cu pierdere de substanta dura (smalt), retractii gingivale (aparenta unor dinti mai lungi), sensibilitate dentara, leziuni gingivale.

⦁ Capatul periutei

O arie mai mare delimitata de filamentele periutei poate acoperi o suprafata dentara mai mare dar, un capat mai mic poate oferi un acces mai usor in zone precum cele delimitate de molarii de minte (in spatele lor, intre ei si obraji). Varful filamentelor poate avea la randului lui diverse forme, plana, angulata, rotunjita etc. Ce trebuie sa verificam in momentul in care cumparam periuta este ca aceste filamente sa nu fie ascutite sau aspre astfel incat sa nu lezam gingia. Unele periute prezinta filamente cauciucate pentru a realiza un masaj gingival sau filamente colorate ce ne indica momentul in care este necesar sa schimbam periuta (prin pierderea culorii). Unele periute prezinta la nivelul capatului si o suprafata prevazuta pentru curatarea limbii (scraper).

⦁ Manerul periutei

Acesta poate avea diferite marimi, in functie de estetica si confortul propus de producator. Exista manere mai groase sau mai subtiri, elastice sau rigide, cu striatii pentru o functie de non-alunecare. Caracteristica cea mai importanta in acest aspect il reprezinta confortul pe care ni-l ofera, iar acesta este variabil in functie de preferintele personale.

⦁ Periuta manuala sau electrica?

Folosite corect periutele manuale sunt suficiente pentru a realiza un periaj satisfacator, insa exista cazuri in care periutele electrice reprezinta o optiune mai buna:

⦁ Pentru copiii carora le este mai greu sa foloseasca periuta manuala, cea electrica ofera un acces mai facil in toate zonele si frictiunea suficienta pentru a curata dintii.
⦁ Pentru cei cu dexteritate compromisa la nivelul mainilor, articulatiilor.
⦁ Pentru confort periuta electrica presupune mai putin efort in utilizare.

Inlocuirea periutei dentare

In mod general se recomanda inlocuirea periutei o data la 3 luni dar uneori poate fi necesara inlocuirea ei mai devreme daca observam ca perii s-au evazat. Unele periute prezinta filamente colorate ce ne indica gradul de uzura al acestora prin pierderea culorii ( ex din peri albastri devin incolori ).
Dupa o raceala trebuie sa schimbam periuta pentru ca printre filamentele ei pot ramane bacterii, virusuri.
Medicul stomatolog va poate ajuta in alegerea unei periute potrivite pentru dumneavostra si in functie de starea de sanatate a gingiilor, sensibilitatea dentara, leziuni dentare, existenta aparatelor ortodontice.

Depozitarea periutei dentare

Periutele se pot depozita intr-un suport care sa le mentina la distanta unele de celelalte si sa le permita aerisirea filamentelor, deci nu este recomandat sa le depozitam in cutii inchise dupa ce le-am folosit. Spatiile inchise, neaerisite, stimuleaza dezvoltarea bacteriilor.
Suportul de periute trebuie tinut la distanta de vasul de toaleta si de chiuveta. Vasul de toaleta poate crea aerosoli care contin foarte multi microbi, in timp ce la nivelul chiuvetei, prin spalarea mainilor putem stropi periutele. Cel mai eficient este sa avem un suport pe perete, la distanta de acestea.
Membrii familiei trebuie sa utilizeze periute diferite ce pot fi diferentiate prin culori diferite. Ele nu trebuie sa fie depozitate in contact una cu cealalta pentru a nu se transmite bacterii

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top