Cum putem motiva copiii sa aiba grija de dantura lor
Problemele stomatologice netratate raman una dintre cele mai raspandite boli care afecteaza capacitatea copiilor si a tinerilor de a vorbi, manca, juca si socializa.
Exista o criza nationala al impactului pe care il are zaharul si bauturile pe baza de zahar asupra danturii copiilor.
In cazul copiilor foarte mici, intarziati introducerea bauturilor zaharoase cat mai mult posibil. Daca au doar lapte si apa, nu vor vrea altceva. Va veni ziua cand li se da o bautura în alta parte, dar, ca parinte, puteti spune ca nu avem bauturi in casa noastra.
Pe masura ce ei cresc, puteti discuta despre continutul de zahar din produse si puteti informa copilul despre riscuri. Puteti spune ca o bautura carbogazoasa este ceva ce poate avea ocazional, atunci cand iese pe afara si ia masa. Daca sunt consumate, bauturile zaharoase sunt doar pe timpul mesei. Cei mici s-ar putea sa aiba dificultati in a intelege ca o sticla de cola sau suc de fructe are o cantitate imensa de zahar, astfel incat sa-I faceti sa inteleaga prin turnarea cantitatii de zahar si plasarea lui langa alimente sau bautura.
Cum părinții pot încuraja copiii să aibă grijă de dinții lor.
Doctorii spun ca exista cateva moduri in care parintii pot ajuta copiii sa predea ca ingrijirea dintilor este importanta inca de la o varsta frageda.
Faceti parte din rutina lor zilnica, periati inainte de culcare si la o alta data in timpul zilei. Asigurati-va ca aveti timp sa faceti acest lucru in mod corespunzator cu copiii. Adesea periajul copiilor sa fie monitorizat pana la sapte ani.
De asemenea, este recomandat ca parintii sa fie implicati cat mai mult posibil in igiena copiilor. Putem lasa copilul sa aleaga o periuta de dinti cu personajul lor preferat, sa perieze pe muzica lor preferata, exista si aplicatii pe care le puteti utiliza pentru a face acest lucru.
Exista, de asemenea, jocuri mobile unde puteti peria pentru a elimita toate bacteriile, si care ii ajuta sa motiveze un periaj eficient. O diagrama de recompensa pentru a urmari obiceiurile lor de periere si, de asemenea, obiceiurile de dieta sunt modalitati excelente de implicare activa a acestora.
Copiii vor intelege importanta perierii dintilor daca isi vad parintii ca au grija de dintii lor.
Urmatorul pas important este sa-i aduceti la medicul dentist – ceva de care copiii se pot teme (este de inteles).
Iata cateva moduri prin care va puteti asigura ca cei mici nu sunt ingroziti la acest gand.
- Luati copiii la cateva vizite la stomatolog, inainte ca sa fie randul lor la tratament.
Copii ar trebui sa va insoteasca la vizita pe care o faceti la medicul dentist. Aceasta este o ocazie buna de a le face cunostinta cu cabinetul stomatologic, cu echipamentele si ca nu este nimic de ingrijorat.
- Actionati ca un model
O mare parte din teama copiilor provine de la parintii lor. Incercati sa va asigurati ca nu transferati teama acesta copiilor, evitand sa vorbiti despre experientele neplacute pe care le-ati avut.
O modalitate de a face acest lucru este de a rezerva, de asemenea, o intalnire singur inaintea lor, astfel incat sa poata vedea ca nu are de ce sa ii fie frica.
- Explicati exact ce se intampla.
Teama de necunoscut poate face ca intreaga experienta sa para si mai dificila. Vorbiti cu ei exact ce se va intampla in timpul vizitei lor dentare, astfel incat sa stie ce sa se astepte.
- Asigurati-va ca sunt mangaiati si recompensati.
Lasa-i sa ia ceva pentru a le fi mai usor, o jucarie preferata, o carte sau chiar muzica ii poate ajuta sa treaca usor peste intreaga experienta. De asemenea, dupa programare, recompensele functioneaza prea mult, dar asigurati-va ca nu sunt dulciuri – o călătorie specială sau o nouă carte îi poate motiva”.
- Dati-le optiunea unde sa stea.
Scaunul marelui dentist (mai ales cand un copil este atat de mic) poate parea incredibil de infricosator, asa ca nu va faceti griji daca la primele vizite, ei nu se vor urca acolo singuri.
Lasandu-i sa stea in in bratele voastre, este o modalitate foarte buna de a-I face sa se simta in siguranta. Puteti intreba copilul unde vrea sa stea, pe genunchii vostri sau pe scaun singur ?
Acest lucru ofera ii ofera copilului controlul asupra situatiei. Daca cel mic se simte in control, atunci vizita la medicul dentist se poate simti cat se poate de placut.
- Sa va faceti experienta distractiva.
Pe masura ce copilul creste, acesta se poate urca singur pe scaunul stomatologic si se poate juca singur cu butoanele de control al acestuia, oferindu-I in schimb o experienta placuta si confortabila.
La Clinica Biodentis va asteptam oricand cu un mare zambet si suntem mereu prieteni cu cei mici.