Ce este mini-implantul ortodontic?
Mini-implanturile sunt niste elemente de ancoraj, de dimensiuni mici, fabricate din titan. Ele sunt practic suruburi de latime mica, care se plaseaza intre radacinile a doi dinti, actionand asemenea unei ancore. Acestea au rolul de a produce o deplasare mai rapida si mai eficienta a dintilor. Mini-implanturile sunt folosite deseori ca mijloace suplimentare in tratamentul ortodontic fix cand dintii nu ofera suficient suport pentru deplasarile dorite.
Cum se procedeaza?
In primul rand medicul ortodont va anestezia structurile gingivale si osoase de la locul de insertie. Mini-implantul va fi inserat cu blandete prin gingie si os, timp in care poate aparea cel mult o usoara presiune. Este posibil sa apara un usor disconfort local pentru o perioada de cateva ore , pana la 24 ore. Acest disconfort se poate inlatura luand analgezice locale. Cand faza de tratatament care necesita mini-implantul e finalizata, se procedeaza in aceeasi maniera la dezinsertia acestuia.
Cum trebuie igienizate mini-implanturile?
Asemenea dintilor, mini-implanturile necesita folosirea periutei de dinti cu peri moi dupa fiecare masa.
De asemenea recomandam utilizarea apei de gura de doua ori pe zi datorita rolului antimicrobian.
Beneficiile minimplanturilor
- Se insera si se indeparteaza rapid si usor printr-o manopera minim invaziva;
- Rata de success este de 75%;
- Pot fi folosite imediat dupa insertie;
- Reduc timpul de tratament;
- Cost relativ mic;
- Zonele de insertie sunt variate;
- Pot fi o varianta alternativa la tratamentul chirurgical;
- Nu necesita colaborarea pacientului ca in cazul fortei extraorale.
CAZ:
Pacienta, in varsta de 7 ani, s-a prezentat in clinica noastra cu incluzia molarului de 6 ani, inferior. Se poate observa ca molarul temporar (de lapte) reinclus blocheaza procesul de eruptie. In acest caz s-a optat pentru extractia acestuia si redresarea molarului prim permanent cu ajutorul unui mini-implant ortodontic.