Ortodontia si aparatele dentare
Ce este aparatul dentar?
Sanatatea orala este asemenea unei ferestre spre sanatatea generala. Tratamentul ortodontic asigura o functionalitate corecta a dintilor si creeaza zambete sanatoase. Dantura afeacteaza masticatia, fonatia, estetica faciala, sistemul digestiv si respirator. Dintii inghesuiti sunt greu de igienizat favorizand aparatia cariilor dentare, a fatetelor de uzura si a inflamatiilor gingivale.
Aparatele dentare fixe sunt formate din bracket-uri amplasate de regulă pe suprafaţa vestibulară a dinţilor şi un arc metalic ce trece prin mijlocul bracket-urilor. Arcul metalic este fixat cu ajutorul unor ligaturi.
Sigur, există şi o gama variata de aparate dentare mobile (de tipul gutierelor transparente, a placutelor palatinale/ linguale, etc) care sunt detaşabile, ceea ce înseamnă că pot fi îndepărtate în timpul mesei sau pentru un periaj riguros.
Dacă îţi doreşti un aparat dentar va trebui să discuţi întâi cu medicul ortodont, pentru a verifica care tip de aparat dentar este eficient în cazul tău, nevoile pacienţilor fiind foarte diferite.
Beneficiile purtării unui aparat dentar
Dinții poziționați corect distribuie uniform forțele masticatorii, evitând uzura excesivă a anumitor dinți
Corectează dinții malpoziționați și spațiile interdentare inestetice
Corectează malocluzia
Îmbunătățește funcționalitatea și estetica zâmbetului
Îmbunătățește masticația
Previne durerile și disfuncțiile articulare
Crește stima de sine prin oferirea unui zâmbet estetic
Etape de tratament
1. Consultatia de specialitate
La prima vizită la ortodont se discută despre:
- problemele ortodontice ale pacientulu pe baza unei radiografii panoramice
- tipul de aparat dentar (în funcţie de recomandările medicului, pacientul va avea câteva modele dintre care să aleagă)
- se stabileşte dacă înaintea montării apartului dentar este necesară o altă intervenţie (obturaţii, detartraj, profilaxie completă)
- se aproximează timpul pentru care va trebui purtat
2. Documentatia completa consta in
- amprentarea celor doua arcade dentare
- inregistrarea muscaturii si a dinamicii maxilarelor
- realizarea unui dosar fotografic, care cuprinde fotografii dentare si faciale
- realizarea unui set de radiografii ale craniului
- investigatii tridimensionale (CT) ale oaselor maxilare sau ale articulatiilor (dupa necesitate)
3. Prezentarea diagnosticului si a planului de tratament
Se va face intr-o sedinta ulterioara. In timpul acestei discutii medicul ortodont va explica diagnosticul clinic complet si etapele terapeutice propuse. Este momentul ideal pentru ca pacientul să pună întrebări pentru a clarifica orice nelămurire în legătură cu purtarea aparatului. Pentru situatiile clinice complexe, acest plan de tratament poate presupune consultatii si manopere realizate de medicii de alte specialitati din echipa noastra. In unele cazuri va fi necesara extractia molarilor de minte sau a unor premolari in scop ortodontic.
4. Aplicarea aparatului dentar
5. Controale periodice
6. Sisteme de contentie
Înlăturării aparatului dentar îi urmează o perioadă de contenţie, ce are ca scop prevenirea recidivelor (revenirea dinţilor în poziţia iniţială). Decizia îi aparţine în totalitatea medicului ortodont şi depinde de complexitatea tratamentului şi de caracteristicile fiecărui pacient în parte. Sistemele de contentie pot fi fixe (retainer cimentat) sau mobile (gutiere sau alte dispozitive) si vor fi purtate in timpul noptii/ zilei timp de aproximativ 2 ani de zile.