Respiratia urat mirositoare – 6 moduri cum o putem depista si cum o putem combate
Suferiti de respiratie urat mirositoare ? Expertii va dezvaluie sase moduri simple de a va asigura ca mirosi proaspat – inclusiv un test oglinda si un truc dentar.
Chiar si cea mai curata gura contine milioane de bacterii, toate capabile sa provoace respiratie urata, dar este imposibil sa-l mirosi singur si sa recunosti ca exista o problema.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a va sta departe de respiratia urata este sa ramaneti hidratat. Apa potabila poate ajuta la reducerea riscului de respiratie urata, deoarece clateste gura de particule de alimente între episoadele de periaj dentar.
Aceste particule de mancare se afla adesea între dinti si de-a lungul gingiei si pot fi sursa aromelor neplacute.
Daca va faceti griji ca ar putea exista o problema, exista cateva trucuri la îndemana pe care le puteti folosi pentru a va asigura ca evitati mirosul neplacut, de la un test la o oglinda la o bucata mica de bumbac.
CUM SA VA VERIFICATI RESPIRATIA, DACA ESTE URAT MIROSITOARE SAU ESTE CORESPUNZATOARE
1. Testul cu bumbac
Stergeti suprafata de sus a limbii dumnevoastra cu o bucata de tifon de bumbac si apoi o mirosi. Aceasta este probabil cea mai onesta si exacta cale de a afla daca respiratia are un miros neplacut. De asemenea, daca observati o pata galbuie pe bumbac, este posibil sa aveti un nivel ridicat de producere a sulfurilor.
De asemenea, puteti folosi o lingura din plastic pentru a razui usor partea din spate a limbii si apoi mirositi reziduul de uscare de pe aceasta.
2. Testul cu limba
Plimbati limba pe spatele mainii, lasand astfel o urma de saliva. Lasati-o sa se usuce timp de aproximativ 10 secunde si apoi mirositi-o. Daca observati un miros, puteti avea o tulburare a respiratiei, deoarece sarurile de sulf din limba dumneavoastra au fost transferate pe mana dupa ce saliva s-a evaporat.
3. Testul cu ata dentara
Rulati o bucata de ata dentara între dintii din spate (acesta este cel mai probabil locul unde puteti acumula resturi de mancare) mirositi apoi ata dentara. Aceasta poate fi o indicatie a nivelului de miros detectat de altii si este o metoda deosebit de buna pentru a ajunge la zone greu accesibile, cum ar fi molarii din spate.
4. Testul oglinzii
Culoarea si textura limbii tale pot fi o dovada buna daca poti suferi de respiratie urata. În general, limba cu cat are o suprafata mai rugoasa, cu atat mai mare probabilitate ca acestea sa aiba o problema de respiratie urat mirositoare.
Unele limbi au caneluri profunde sau fisuri. Conformatia limbii tinde sa duca la respiratie urata, deoarece fisurile ofera un mediu ideal pentru multiplicarea bacteriilor.
Stati în fata oglinzii si tine-ti limba cat mai mult posibil. Daca observati ca partea din spate a limbii dvs. este alba, ar putea fi un semn ca aveti respiratie urata.
O limba acoperita care prezinta o acoperire galbena sugereaza, de asemenea, o crestere a productiei de compusi ai sulfului si probabilitatea de a avea respiratie urat mirositoare.
5. Testul de observare
Observati reactia celorlalti atunci cand interactionati cu ei. Daca oamenii se indeparteaza vizibil, atunci poate fi timpul sa luati masuri pentru eliminarea mirosului neplacut din gura.
Cel mai bun mod de a identifica cu adevarat sursa de halitoza cronica este de a veni la un consult stomatologic. La Clinica Biodentis putem depista cu precizie cauzele exacte ale halitozei (halenei) si putem stabili impreuna pasii precisi pentru un tratament adecvat.
Cand sunteti pregatit sa abordati aceasta situatie, asigurati-va ca sunteti deschis si onest cu medicul care efectueaza examenul. Este important ca acestia sa inteleaga toate problemele de sanatate pe care le întampinati pentru a determina cauza si pentru a recomanda un tratament adecvat.
6. Testul de intrebare
Cereti cuiva apropiat sa va verifice respiratia de cateva ori pe zi, pentru ca aceasta se poate schimba pe tot parcursul zilei. Este practic imposibil sa mirosi respiratia proprie. Corpul este proiectat astfel incat sa nu poata detecta mirosul propriu.
Este un proces numit aclimatizare pe noi l-am dezvoltat de-a lungul secolelor de evolutie si ne ajuta sa fim capabili sa distingem mirosurile neobisnuite repede fara a fi coplesiti de propriile noastre mirosuri.