Igiena orală pentru aparatele ortodontice fixe

Obiectivul principal al tratamentului ortodontic este îmbunătățirea aspectului estetic  și a relațiilor ocluzale, prin care se asigură o funcționare optimă a aparatului dento-maxilar. Ortodonția fixă este o metodă de neînlocuit care prezintă numeroase beneficii pentru pacienții noștrii, însă vine la pachet și cu câteva dezavantaje: aparatul fix retenționează resturi alimentare și favorizează formarea mult mai rapidă a plăcii bacteriene.     

În lipsa unei igiene dentare corespunzătoare pot apărea urmatoarele situații: pete albe cretoase (demineralizarea smalțului), carii dentare, gingivite, periodontite sau halenă (respirație urât mirositoare).

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN LIPSA UNEI IGIENE DENTARE CORECTE?

1. Incidența leziunilor albe cretoase este mult mai mare la pacienții care poartă aparate ortodontice fixe. Studiile arată că există un risc de 50-72.9% să apară cel puțin o demineralizare de-alungul tratamentului ortodontic fix, luând în considerare următorii factori: paste de dinți cu sau făra flor, igiena orală și dieta. Alți cercetători evidențiază apariția demineralizărilor în proporție de 38%  la evaluarea de la 3 luni după montarea aparatului fix. Procentajul a crescut la 46 % în cadrul evaluării de la 6 luni.

2. A doua mare problemă este inflamația gingivală, care se poate observa prin sângerari și/sau dureri gingivale la periaj. Aparatul fix este format din componente care favorizează acumularea plăcii bacteriene dacă nu se utilizează mijloace auxiliare. S-a demonstrat faptul că există o colonizare bacteriană mult mai mare în site-urile gingivale ale paciențiilor cu dispozitive fixe decât la pacienții fără aparate dentare. La persoanele purtătoare de aparate fixe se mărește nivelul de mediatori proinflamatori datorită deplasărilor dentare. Acest lucru poate intreține boala gingivală.

Produse recomandate pentru igiena dentară

  1. Periuța dentară (manuală/electrică) este cea mai importantă armă din arsenalul de igienă dentară.  Trebuie acordată o importanță deosebită tehnicii de periaj, altfel dinții și bracketsii vor rămâne încărcați de placă bacteriană.  Un studiu arată că persoanele care se spală pe dinți o dată pe zi reușesc să îndepărteze 43% din placă bacteriană. Acestea și-au dezvoltat niște obiceiuri legate de periajul dentar și vor continua să lase anumite zone neigienizate, chiar dacă se vor spăla de 2 sau 3 ori pe zi. De aceea este esențial să ne insușim cu răbdare o tehnică corectă de periaj.

    Numeroase studii au demonstrat eficacitatea periuțelor electrice în cazul persoanelor purtătoare de aparate ortodontice fixe.  Acestea sunt ușor de folosit, sigure și îndepărtează placa bacteriană mult mai eficient.

2. Periuțe interdentare

Aceste periuțe au diverse forme și mărimi, care permit utilizarea lor în locurile greu accesibile din cavitatea bucală: brackets, sârme și spațiile înguste. Se recomandă utilizarea lor după fiecare masă sau gustare. Această metodă s-a dovedit a fi mult mai eficientă în reducerea plăcii bacteriene și a inflamației gingivale în detrimentul scobitorii și a aței dentare.

3. Irigatorul sau dușul bucal

Cercetătorii demonstrează beneficiile utilizării zilnice a irigatorului de către toți pacienții: reducerea sângerării gingivale, a gingivitei, a plăcii bacteriene și a hipertrofiilor gingivale. Numeroase studii s-au făcut pentru a compara utilizarea aței dentare fată de dușul bucal. La pacienții cu aparate fixe folosirea irigatorului bucal a fost de trei ori mai eficientă în îndepărtarea plăcii bacteriene și cu 26% mai productivă în reducerea sângarerării gingivale.

Dușul bucal poate fi ușor de folosit și ajunge în zone greu de accesat cu periuța interdentară sau cu ața dentară. Printre avantajele sale se numără faptul că rezervorul lui poate fi umplut cu apă de gură, așa că îmbină ideal efectele acesteia și pe cele ale aței dentare. Modelul Waterpik îmbină cele mai multe beneficii: are mai multe capete de utilizare, îndepărtează particule alimentare, este mai puțin costisitor și este foarte eficient.

https://www.youtube.com/watch?v=T8GpO4L_P6I

4. Ața dentară – aceasta este folosită în paralel cu periajul dentar, așa că este cu atât mai eficientă cu cât nu trebuie să alegi între ea și periuța de dinți. Ața dentară are rolul de a elimina resturile alimentare rămase între dinți, mai ales în zonele în care apa de gură nu are efect. În plus, contribuie la eliminarea și prevenirea tartrului

5. Produse cu flor – beneficiile produselor cu flor sunt binecunoscute; de aceea fac parte din protocolul de reducere a cariilor dentare. Un control bun al plăcii bacteriene este un element cheie în prevenirea și/sau reducerea leziunilor albe cretoase. Florul se găsește în compoziția pastelor de dinți, a apelor de gură sau sub formă de geluri sau soluții folosite în cabinetele stomatologice. Studiile au arătat că produsele pe bază de flor au redus incidența demineralizărilor din timpul tratamentului ortodontic, cu precizarea că niciunui produs nu îi revine vreun merit aparte.

6. Apă de gură – pe lângă efectul răcoritor pe care îl are, apa de gură contribuie la combaterea cariilor și ajută la eliminarea resturilor de alimente. Unele produse din această categorie au și alte efecte benefice, cum ar fi albirea dinților și reducerea riscului de formare a plăcii bacteriene.

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top