Tratamente stomatologice

Complexe si de durata. Aveti garantia unui zambet implinit.

Image (10)

Endodontia

Tratamente de canal facute la microscop

Principalul scop al tratamentului endodontic este salvarea dintelui natural, care trebuie sa fie intotdeauna prima alegere in cazul tratamentului stomatologic.

De foarte multe ori, un dinte poate fi salvat de la extractie cu ajutorul procedurilor endodontice, cunoscute sub denumirea de “tratamente de canal”. Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cauze; motiv pentru care, ea trebuie extirpata. Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se percepe in general. Pulpa are un rol determinant atat in cresterea si maturarea acelui dinte cat si in mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala. In urma tratamentului de canal dintele ramane “viu”, continuand sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile biologic-mecanice, fiind hranit de catre tesuturile din jur.

Menirea unui tratament de canal (tratament endodontic) este de a mentine dintele in cavitatea bucala – pentru ca, asa cum se stie, cel mai bun implant este propria radacina. Scopul final il constituie salvarea de la extractie a unui dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata, precum si tratarea si prevenirea infectiei si a inflamatiei existente la nivelul tesurilor proxime (oase maxilare, tesuturi moi). Pe scurt, in timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale situate in interiorul radacinii dintelui este curatat de bacterii si resturi organice si etansat cu materiale biocompatibile care sa nu permita reinfectarea.

Pentru o mare precizie a tratamentului se foloseste microscopul Zeiss, care are capacitatea de a mari de pana la 20 de ori spatiul din interiorul dintelui sub lumina puternica, pentru a obtine informatii suplimentare si detalii imposibil de observat cu ochiul liber din interiorul canalelor radiculare. Astfel, se pot realiza cu precizie manopere de mare finite, cum ar fi extragerea instrumentelor fracturate in canal si tratarea leziunilor periradiculare. Utilizarea microscopului in tratamentul dentar a condus la cresterea calitatii tratamentelor dar mai ales determinat cresterea ratei de succes in recuperarea dintilor naturali in cazuri esuate, deferite pana nu de mult extractiei

Odontoterapie

Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare care vizeaza obtinerea unei ocluzii ( muscaturi ) ideale asfel incat sanatatea tesuturilor aparatului dento-maxilar sa ramana sanatoase. Fara un tratament ortodontic atunci cand este indicat, riscurile aferente sunt reprezentate de procese carioase greu de tratat sau boala parodontala, o afectiune cu implicatii grave.

Ortodontia nu are limita de varsta foarte mare. Putem trata copii de la varste de 5 ani, dar si adulti de 40 ani. Cu cat mai devreme tratam problema cu atat avem la dispozitie mai multe optiuni. In concluzie, este mult mai sanatos sa tratam dintii nealiniati ortodontic decat non-ortodontic. Ortodontic, corectam anomalia dentara, pastram sanatatea structurilor dentare si asiguram stabilitatea in timp a tratamentului, in timp ce non-ortodontic doar o mascam.

Exista numeroase tipuri de tratament ortodontic pentru care puteti opta la clinica Biodentis, sub atenta supraveghere a doctorului ortodont – de la aparatul mobil potrivit pacientilor cu dinti de lapte pana la diferite tipuri de aparate fixe.

Pedodontie

Sau tratamente stomatologice pentru copii

La BioDentis punem mare accent pe vizitele pe care le faceti la noi cu mititelul dumnevoastra. De aceea intelegem ca el trebuie sa se simta in siguranta, intr-un mediu vesel, prietenos si sigur pentru a intelege si depinde cele mai bune obiceiuri legate de igiena orala si tratamentul stomatologic.

Prima vizita la cabinet a copilului trebuie sa fie distractiva, educativa si mai ales, sa creeze o impresie pozitiva.
Este de preferat ca parintele sa fie alaturi de copil pe parcursul primelor vizite, apoi el se poate obisnui sa ramana singur cu noi in cabinet.

Periajul la copii

Putem incepe periajul dintilor copilului imediat ce primul dinte a erupt. Putem folosi pasta de dinti cu fluoride, cantitativ cat un bob de mazare, dupa ce copilul este suficient de mare sa nu o inghita.
La 4 sau 5 ani, copilul trebuie sa se spele singur pe dinti de doua ori pe zi dar sub supraveghere pana la 7 ani, sa ne asiguram astfel ca face acest lucru constiincios.

Dintii de lapte

Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate pot si de obicei chiar duc la probleme ce afecteaza permanent dezvoltarea dintilor.
Dintii de lapte sau dintii primari sunt importanti pentru:

Dupa anestezie

Daca copilului tau i s-a facut o anestezie, atunci:
Limba, dintii, buza si tesuturile inconjuratoare ii vor fi amortite.
Adesea, copiii nu inteleg efectele unei anestezii si pot mesteca, zgaria sau suge, buza sau obrazul amortit. Lucruri care pot cauza iritatii minore sau pot afecta serios cauzand leziuni tesuturilor din zona.
Este recomandabil sa hranesti copilul cu alimente usoare, chiar lichide pana ce trece efectul anesteziei.

Dupa extractie

Imediat dupa extractie trebuie sa ai grija ca micutul sa nu isi raneasca limba, buzele sau obrazul inainte ca anestezia sa dispara

Profilaxia Dentara

Profilaxia dentara este cea mai simpla si ieftina metoda de tratament. Profilaxia consta dintr-un set de proceduri care au ca scop prevenirea aparitiei cariei dentare si a bolilor parodontale.

Principalele metode de profilaxie pe care le gasiti la clinica BioDentis sunt:

Igiena Orala

Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar.
Mai mult, daca alimentele bogate in carbohidrati sunt lasate prea mult in contact cu dintii, va creste si cantitatea de placa dentara.
Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.
O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.

Controale periodice regulate

Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.
In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.
De asemenea, anumite lucrari dentare sau restaurari existente pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat.
Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.

Detartrajul

Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonice sau ultrasonice.
Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare.

Periajul profesional

Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.
Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.

Sigilarea santurilor si fosetelor

Aceasta metoda preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.
Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor “inchide” aceste spatii.
Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Va reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) dupa 18 ani iar premolarii definitivi intre 10 si 12 ani.
Si adultii pot beneficia de sigilare daca aceasta nu s-a realizat inainte. Materialele de sigilare se uzeaza in cativa ani; in consecinta, este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea inlocui daca este cazul.

Depistarea si tratarea cariilor incipiente

Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt mai usor si mai ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorate evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.

Schimbari de dieta

Alimentele bogate in carbohidrati (sau zaharuri) sunt o sursa foarte buna de consum pentru bacteriile din placa dentara. Frecventa consumului de zaharuri este mult mai importanta decat cantitatea totala consumata.
Asadar, este indicat sa se reduca consumul de dulciuri intre mese deoarece acestea creeaza o rezerva nutritiva continua pentru bacteriile din cavitatea bucala.
In plus, o dieta saraca in calciu creste sansele aparitiei bolii parodontale si a tulburarilor articulare.

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top