7iun.

Fumul din tigara electronica distruge o buna parte din celulele epiteliale ale gurii

Un numar mare de celule mici expuse la vaporii de tigara electronica in laborator, mor in termen de cateva zile, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii Universitatii Laval din Quebec, Canada si publicat in ultimul numar al revistei Journal of Cellular Physiology.

Dr. Mahmoud Rouabhia si echipa sa de la Facultatea de Medicina Dentara a Universitatii din Laval au ajuns la aceasta concluzie dupa expunerea celulelor epiteliale gingivale la vaporii tigarii electronice. Epiteliul gurii este prima linie de aparare a organismului impotriva infectiei microbiene, explica profesorul Rouabhia.

„Acest epiteliu ne protejeaza impotriva mai multor microorganisme care traiesc in gura noastra.”

„Contrar a ceea ce s-ar putea crede, vaporii de tigarii electronice nu sunt doar apa”

explica Dr. Rouabhia. Desi nu contin compusi de gudron ca fumul obisnuit de tigara, el expune tesuturile si tractul respirator la compusi produsi prin incalzirea glicerinei, glicol propilen si aromelor de nicotina din lichidul de acestei tigari.

Efectele cumulative ale acestei leziuni celulare nu au fost inca documentate, dar sunt ingrijoratoare, potrivit Dr. Rouabhia, care este de asemenea membru al Grupului de Cercetare Ecologica Orala (GREB) de la Université Laval: „Deteriorarea barierei defensive in Gura poate creste riscul de infectie, inflamatie si afectiuni ale gingiilor iar pe termen lung, poate creste mult riscul de cancer oral.

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top