15mai

Masticatia creste imunitatea si va mentine sanatatea orala

Mestecați-vă mâncarea. Aceasta vă poate ajuta să vă protejați de boli si sa mentinti sanatatea orala.

„Mestecati-va mancarea!” Aceasta este o expresie care a putut fi auzită de mulți dintre noi în timpul copilăriei. Potrivit unui nou studiu, ar fi înțelept să urmam acest sfat.
Cercetătorii au descoperit că mestecatul alimentelor provoacă eliberarea unei celule imune care poate proteja împotriva infecțiilor.

Un studiul, publicat recent în jurnalul Immunity, a constatat că masticatia poate stimula eliberarea celulelor Th17 in timpul acesteia.

Celulele Th17 formează o parte a sistemului imunitar adaptiv, care utilizează antigeni specifici pentru a apăra împotriva agenților patogeni potențial dăunători, în timp ce rezistă bacteriilor prietenoase care pot fi benefice sănătății.

Potrivit echipei de studiu, condusă de Dr. Joanne Konkel de la Universitatea din Manchester în Marea Britanie, în intestine și piele, celulele Th17 sunt produse prin prezența bacteriilor prietenoase.

“Masticatia poate induce un răspuns imun protector în gingiile noastre”, concluzioneaza Dr. Konkel si colegii sai, care cred ca aceste constatari indica faptul ca mancarea mestecata suficient poate sa ne protejeze de boli.

Sistemul imunitar efectueaza un act de echilibrare remarcabil in puctele de intrare, cum ar fi pielea, gura si intestinul, prin lupta impotriva agentilor patogeni daunatori, in timp ce tolereaza prezenta bacteriilor prietenoase.

Cercetările arată că, spre deosebire de alte bariere, gura are un mod diferit de stimulare a celulelor Th17: nu prin bacterii ci prin masticare. De aceea, masticarea poate induce un răspuns imun protector în gingiile noastre.”, spune Dr. Joanne Konkel

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top