26iul.

Parodontoza – semne si cum putem s-o tinem departe

Parodontoza este o afectiune a gingiilor de care sufera aproximativ 70% dintre oamenii din intreaga lume. Cunoscuta si sub numele de parodontopatie sau mobilitate dentara, parodontoza este o afectiune cronica de tip inflamator care consta in degenerarea parodontiului, adica tesutul prin care sunt fixati dintii in osul maxilarului. Acest lucru duce la retragerea gingiilor si la dezvelirea pronuntata a dintilor, iar intr-un final, la pierderea dintilor.

este obligatoriu sa mergeti la medicul stomatolog inca din momentul in care observati o schimbare neplacuta in ceea ce priveste dantura

Simptomele parodontozei

In afara de retragerea gingiilor, parodontoza se manifesta prin gingii dureroase, rosii, care sangereaza, respiratie urat mirositoare, dar si abcese dentare.

Parodontoza se poate vindeca, daca aceasta este tratata inca de la primele simptome, astfel incat sa nu progreseze si sa nu fie afectate in totalitate gingiile. De aceea, este obligatoriu sa veniti la un control stomatologic inca din momentul in care observati o schimbare neplacuta in ceea ce priveste dantura.

Cum evolueaza parodontoza

Daca la inceput simptomele parodontozei sunt destul de discrete incat sa nu va da de banuit, pe parcurs veti observa niste modificari seminifcative ale dintilor si ale gingiilor. Daca boala avanseaza rapid si nu cereti de urgenta ajutorul unui medic, gingiile isi vor pierde culoarea rozalie, devenind rosii, apoi se vor atrofia, ajungand intr-un final sa se retraga de pe dinti. In faza finala, dintai vor incepe sa cada rand pe rand. Desigur, acestea sunt cazuri extreme, traite de persoane care nu vor sub nicio forma sa consulte un medic, insa o persoana care se trateaza din timp, nu va ajunge in acest stadiu.

Care sunt cauzele parodontozei

Parodontoza are mai multe cauze, insa printre cele mai cunoscute se numara:

  • O igiena orala deficitara;
  • Depunerea tartrului pe dinti;
  • Cariile dentare;
  • Consumul de alcool, cafea, bauturi alcoolice si fumatul;
  • O alimentatie bogata in zahar;
  • Carenta de calciu, vitamina C si acid folic;

Alti factori: varsta inaintata, stresul, imunitatea scazuta, anumite boli cronice (diabetul zaharat) si in anumite cazuri sarcina.

Cum puteti preveni parodontoza

In primul rand este foarte important sa va spalati pe dinti cel putin de doua ori pe zi: o data dimineata si o data seara, inainte de culcare. Desigur, daca puteti de 3 sau chiar 4 ori pe zi, este cu atat mai bine pentru sanatatea orala.

Adoptati o alimentatie sanatoasa. Mancati multe fructe si legume proaspte, bogate in vitamina C. Acestea vor asigura un sistem imunitar puternic, care va fereste de multe boli. De asemenea, consumati foarte multe lactate, pentru a oferi organismului toata cantitatea de calciu necesara.

Totodata, evitati sa mancati foarte multe alimente dulci, cu un continut ridicat de zahar si evitati sa consumati cafea, alcool dar si tutun.

Controlati periodic dintii si indepartati tartrul dar si cariile, oricat de mici ar fi ele. Aceste doua lucruri pot provoca aparitia parodontozei.

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top