Probleme de baza ale gingiilor: Gingii dureroase, umflate si care sangereaza
Cand va ganditi la sanatatea dentara, accentul se va pune probabil pe prevenirea cariilor din dinti. Dar este important sa acordati atentie si gingiilor. Gingiile joaca un rol major nu numai in sanatatea dentara, ci si in bunastarea generala.
In multe cazuri, gingiile care sangereaza si umflate sunt un semn al bolii gingiilor. Cu toate acestea, exista o serie de alte lucruri care ar putea provoca problemele cu gingiile. Oricare ar fi cauza gingiilor care sangereaza, inflamate sau dureroase, sunt pasi pe care ii puteti urma pentru a minimiza deteriorarea si disconfortul gingiilor.
Gingiile si tehnica de periere
In incercarea de a va mentine dintii curati, ati putea fi tentati sa va spalati dintii cat de viguros puteti. Gingiile sunt facute din tesut delicat, deci, periajul gresit le-ar putea deteriora.
Indiferent daca optati pentru o periuta de dinti manuala sau electrica, alegeti una cu perie moale, din nylon care are capete rotunjite. Daca folositi o perie mai tare, aceasta poate deteriora smaltul dintelui, cauzand gingii rosii si umflate.
Cand va periati, asigurati-va ca utilizati miscari blande, circulare pentru a masura si curata dintii si gingiile. In timp ce multi oameni folosesc miscari inapoi si inapoi, aceast tip de miscare poate irita si va poate deteriora gingiile, facandu-le sa devina dureroase si mai probabil de a sangera sau de a se retrage.
Gigiile si tehnica de folosire a atei dentare
Stim cu totii importanta folosirii atei dentare in fiecare zi pentru a ajuta la indepartarea placii bacteriene din locurile in care periuta de dinti nu poate ajunge. Pentru a va asigura ca acest obicei sanatos nu provoaca sangerari sau iritatii, fiti blanzi cand folosit ata dentara. In loc sa fortati ata dentara intre dinti, puteti curata, urmand curba fiecarui dinte.
Infectie gingivala
Mai mult de trei sferturi dintre adultii care au peste 35 de ani sufera de boala parodontala. In timp ce majoritatea persoanelor cu afectiuni ale gingiilor au forma mai putin severa, numita gingivita, intre 5% si 15% au un tip mult mai grav de boala a gingiilor cunoscut sub numele de parodontita.
Atunci cand oamenii nu practica o igiena dentara adecvata, bacteriile din placile din gura formeaza pe dinti. Aceste bacterii pot provoca inflamarea gingiilor, ceea ce duce la gingii rosii, ce sangereaza sau umflate. Pentru multi oameni cu gingivita, aceasta inflamatie nu este dureroasa. Daca gingivita este depistata devreme, aceasta poate fi reversibila si vindecata cu o igiena orala adecvata. Daca, insa, gingivita este lasata netratata, se poate agrava si in cele din urma duce la pierderea dintelui.
Asigurati-va ca solicitati asistenta medicala daca aveti urmatoarele simptome, chiar daca nu aveti vreun disconfort:
- modificari ale modului in care dintii se potrivesc impreuna la muscaturi sau la fixarea protezelor partiale
- formarea buzunarelor profunde intre dinti si gingii
- gingiile care sangereaza in timpul si dupa perierea dintilor
- dinti slabiti sau care se misca
- respiratie urata persistenta sau gust neplacut in gura
- gingie retrasa
- gingii rosii, umflate sau moi
Cand gingivita progreseaza, aceasta se dezvolta in parodontita, o afectiune in care gingiile si osul care fixeaza dintii, poate fi puternic slabit. Bacteriile de pe dinti elibereaza substante toxice care dauneaza gingiilor si le fac sa se infecteze. Infectia si inflamatia care rezulta atunci cand corpul ataca bacteria pot degrada chiar mai rau gingiile si osul din maxilar.
Pentru a putea preveni orice fel de imbolnavire a gingiilor, este indicat sa veniti la Clinica Biodentis pentru un control. Acesta ne poate feri de multe neplaceri sau daca boala este deja instalata, putem lua masuri pentru oprirea raspandirii acesteia.