11dec.

Respiratia urat mirositoare, cauza si rezolvare

Respiratia urat mirositoare, denumita medical halena sau halitoza, poate rezulta din obiceiurile de sanatate dentara precara si poate fi un semn al altor probleme de sanatate. Respiratia neplacuta poate fi, de asemenea, agravata de tipurile de alimente pe care le consumam si de alte obiceiuri nesanatoase ale stilului de viata.

Cum afecteaza ceea ce manancam respiratia ?

Practic, toate alimentele consumate incep sa fie sparte in gura. Daca mancati alimente cu mirosuri puternice (cum ar fi usturoiul sau ceapa), periajul si ata dentara – chiar si apa de gura – acopera numai mirosul temporar. Mirosul nu va disparea complet pana cand alimentele nu au trecut prin corp.

De ce obiceiurile noastre cauzeaza respiratie neplacuta?

Daca nu periati dintii zilnic, particulele de alimente pot ramane in gura, favorizand cresterea placii bacteriene intre dinti, in jurul gingiilor si pe limba. Acest lucru cauzeaza respiratia urat mirositoare. De asemenea, clatirea cu apa de gura antibacteriana poate ajuta la reducerea bacteriilor.

In plus, bacteriile care cauzeaza mirosuri si particulele alimentare pot provoca respiratie urata daca protezele nu sunt curatate corespunzator.

Fumatul sau produsele de tutun pe baza de mestecat pot, de asemenea, sa provoace respiratie urata, sa va patrunda pe dinti, sa va reduca capacitatea de a gusta alimente si sa va irite gingiile.

Ce probleme de sanatate sunt asociate cu respiratia rea?

Persistenta respiratiei urinare sau a unui gust greu in gura poate fi un semn de avertizare al bolii parodontale. Boala gingiei este cauzata de acumularea de tartru pe dinti. Bacteriile provoaca formarea de toxine, care irita gingiile. Daca boala gingiilor continua sa fie netratata, aceasta poate deteriora gingiile si maxilarul.

Alte cauze dentare ale respiratiei urinare includ aparatele dentare care nu se potrivesc, infectiile cu drojdii ale gurii sau cariile dentare netratate.

Starea medicala uscaciunea gurii (numita si xerostomie) poate provoca respiratie urat mirositoare. Saliva este necesara pentru a umezi gura, a neutraliza acizii produsi de placa si pentru a spala celulele moarte care se acumuleaza pe limba, gingii si obrajii. Daca nu sunt indepartate, aceste celule se descompun si pot provoca respiratie urat mirositoare. Gura uscata poate fi un efect secundar al diferitelor medicamente, al problemelor glandelor salivare sau al respiratiei continue prin gura.

Multe alte boli pot provoca respiratia urat mirositoare. Iata cateva la care trebuie sa fiti atenti:

 • infectii ale tractului respirator, cum ar fi pneumonie sau bronsita,
 • infectii sinus cronice,
 • picurare postnasala,
 • diabet zaharat,
 • reflux cronic de acid
 • probleme hepatice sau renale.

Ce putem face pentru a preveni respiratia urat mirositoare ?

Respiratia urat mirositoare poate fi redusa sau impiedicata daca:

 • Practicati o buna igiena orala. Periati de doua ori pe zi cu pasta de dinti cu fluor pentru a elimina resturile de alimente si placile. Periati dinti dupa ce mancati (pastrati o periuta de dinti la locul de munca sau la scoala pentru a va spala dupa pranz). Nu uitati sa va spalati si limba. Inlocuiti periuta de dinti la fiecare 2-3 luni sau dupa o boala.
 • Utilizati ata dentara pentru a elimina particulele de hrana si placile dintre dinti o data pe zi.
 • Clatiti cu o apa de gura antibacteriana de doua ori pe zi.
 • Protezele ar trebui sa fie indepartate noaptea si curatate temeinic inainte de a fi plasate in gura in dimineata urmatoare.
 • Consultati medicul dentist in mod regulat – cel putin de doua ori pe an. Se va efectua un examen oral si o curatare profesionala a dintilor, unde se poate detecta si trata boala parodontala, gura uscata sau alte probleme care pot fi cauza respiratiei urat mirositoare.

Opriti fumatul si mestecati produsele pe baza de tutun.

Beti multa apa. Acest lucru va mentine gura umeda. Folosit guma de mestecat (de preferinta fara zahar), ce stimuleaza de asemenea producerea de saliva, care ajuta la spalarea particulelor de hrana si a bacteriilor. Gumele ce contin xilitol sunt cele mai bune.

Pastrati un jurnal al alimentelor pe care le consumati. Daca credeti ca pot provoca respiratia urat mirositoare, aduceti jurnalul la urmatorul control, pentru a-l revizui. In mod similar, faceti o lista cu medicamentele pe care le luati. Unele medicamente pot juca un rol in crearea mirosurilor gurii.

Suntem specializați în tratamente stomatologice complexe, de înaltă calitate, implant dentar, chirurgie orală, protetică dentară, tratamente ortodontice sau tratamente stomatologice clasice.

Program Radiologie
Luni-Vineri: 09:00-17:00
Sâmbătă-Duminică: închis

© 2021 Clinica Biodentis Slatina.

Scroll to top